Nedělní obědy s rodinou jsou považovány za tradici a v mnoha domácnostech se jedná o jediný čas v týdnu, kdy se sejde pohromadě celá rodina u jednoho stolu. Dříve byly nedělní obědy sváteční záležitostí, protože právě neděle byla zejména na vesnicích dnem, kdy se jedlo maso. V ostatních dnech v týdnu byly převážně bezmasé pokrmy. I když nákup masa v dnešní době je téměř každodenní záležitostí, nedělní oběd by měl být stále něčím specifický. Potřebujete pro váš nedělní oběd inspiraci? Přicházíme s malým tipem.

Zpět ke staročeské kuchyni

V kulinářských pořadech a v mnoha kuchařských knihách dnes najdete převážně moderní a netradiční gastronomii, ale rozhodně bychom neměli zapomínat na klasické české pokrmy. Česká kuchyně je velmi pestrá, využívá všechny druhy mas a také přílohy k nim jsou pestré. Tradiční česká gastronomie je postavena na omáčkách. Guláše, omáčky k roládám, na pepři, na paprice a spousty dalších omáček k masitým pokrmům. Nemusí se ale jednat jen o masité pokrmy. Využít se dají i droby. Co třeba na neděli uvařit ledvinky na cibulce?

Nejste zastánci omáček? Tak vepřo knedlo zelo!

Pokud se nebudeme zaměřovat na omáčky, tak zřejmě nejtradičnějším jídlem ze staročeských kuchařek je vepřo-knedlo-zelo, neboli vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím. I tento pokrm ale může mít různé variace. Uvařit lze bramborový knedlík od babičky, houskový knedlík, ale také knedlík špekový nebo karlovarský. Zelí může být čerstvé, sterilované, červené i bílé. A pokud nejste příznivcem pečeného masa, můžete zvolit maso uzené.

Nejlepší je domácí uzené

S uzeným masem dostávají pokrmy zcela jiný rozměr. Bohužel v masnách a výrobnách uzenin procesem uzení prochází masa jen minimální dobu a nejsou tak nasáklé chutí a vůní, jak by bylo zapotřebí. Pokud máte tu možnost, vyuďte si své vlastní maso. Každý druh se udí jinak, ale alespoň 14 dní před uzením je zapotřebí naložit maso do nálevu. Podívejte se sami, jak naložit maso na uzení

Další články z rubriky

Komentáře uzavřeny.